Претрага
[rstr_selector]

Sud poništio konkurs za direktora Grejanja

Apelacioni sud u Kragujevcu je potvrdio odluku Višeg suda u Čačku o poništenju konkursa za izbor direktora u preduzeću za grejanje “Čačak” čime bi trebalo da je stavljena tačka na brojne afere koje su se u proteklom periodu vezivale za ovo javno komunalno preduzeće.

Čačanaski Viši sud utvrdio je da komisija nije poštovala Zakon o javnim preduzećima u postupku izbora direktora. Naime, sud je ustanovio da je konkurs bio raspisan reda radi, jer se unapred znalo ko će biti direktor Grejanja.

Komisija u kojoj su bili Mirjana Đoković, Milovan Erić, Nenad Ocokoljić, Ružica Đaković i Marijan Ristanović, je trebalo da utvrdi stručnu osposobljenost kandidata, njihovu veštinu komunikacije, kao i njihove organizacione i stručne sposobnosti u rukovođenju. Zakon je predvideo da se ta provera vrši testiranjem, uvidom u podatke, kao i razgovorom sa kandidatima, međutim komisija je zanemarila ovaj deo Zakona.

Članovi izborne komisije na sudu su se pojavili u svojstvu svedoka, a uvidom u presudu je najzanimljivija izjava narodne poslanice Mirjane Đoković, koja je pred sudom rekla da kandidate nije bilo moguće rangirati na osnovu testiranja, niti bodovanja, jer članovi komisije nisu bili osposobljeni da to urade.

Iako, kako i sama kaže, nije bila bila osposobljena da valjano obavi ovaj posao, Mirjana Đoković je u proteklom periodu bila u komisijama za izbor direktora u sedam gradskih javnih preduzeća.

Inženjer Nenad Ocokoljić, koji je u više navrata ukazivao da neregularnost postupka, zbog čega se u ovom slučaju uzdržao od glasanja, ubrzo po dolasku novog direktora, platio je cenu profesionalnosti i pod nerazjašnjenim okolnostima je napustio preduzeće za grejanje. Za naš program Nenad Ocokoljić detaljno govori o događajima čiji se sudski epilog, po svemu sudeći, tek očekuje:

– Bukvalno rečeno, oteran sam iz firme. Ispostavilo se da bih danas trebalo da im kažem hvala, ali tih nekoliko meseci psihičkog maltretiranja su bili nepodnošljivi i ja sam morao da odem iz Grejanja. Po tom pitanju se nikom nisam žalio niti ću na sudu tražiti bilo kakvu odštetu, ali je činjenica da je komisija bila čista farsa, jedno pozorište koje će da aminuje ono što su pojedinci rekli i naredili. Znači sve je tačno, i da je Erić rekao da su oni prethodne večeri imaju partijski stastanak u SNS-u na kome je donet određen plan. Komisija nije tu imala nikakvu ulogu, SV nijednog kandidata nije pročitan, bodovanje nije obavljeno, rang lista takođe… Komisija je sastanak završila za pet minuita, rečeno je ko je za Obrada, ja sam digao ruku i rekao da za rako nešto ne mogu da glasam, ostao sam uzdržan. Predsednik komisije je tada rekao da oba kandidata koja formalno ispunjavaju uslove treba da idu na Gradsko veće, međutim, mi smo preglasani i to je tako ostalo – kaže Nenad Ocokoljić dodajući da je nakon toga bilo još propusta i to u radu Nadzornog odbora čiji je on tada bio član. Ocokoljić kaže da je KFW program je u nekoliko narvata menjan i to na način na koji se to nije smelo raditi.

– KFW program je promenjen na jedan dramatičan način, ali to se nikako nije smelo raditi bez odluka i saglasnosti Gradskog veća, Skupštine grada i gradonačelnika, sve je to u ovom slučaju izostavljeno. Direktor je odbio svaki predlog, pa čak i izradu određenih studija izvodljivosti bez kojih se ne može raditi nijeda n projekat, što dovoljno govori o njegovoj upućenosti u posao, rekao je da nam to ne treba. Hajka na mene je počela mnogo ranije, očekujem da se do kraja godine okonča kandidatura zadirektora uz uslov da Skupština može normalno da glasa, a ne da Branko Lazović sa govornice kaže “e, skinite Nenada Ocokoljića, nije dovoljno što ste skinuli Petra Domanovića“… Držite lopova i ostale stvari…. To je za mene bila priča rekla-kazala, neki ljudi su toliko sujetni da njihovo stanje ozbiljno ugrožava funkcionisanje pojedinih sistema – zaključuje Ocokoljić uz konstataciju da je verovatnoća da će se vratiti u Grejanje mala, ali da to nije tema na koju se ne može pričati.

Odbornici čačanske Skupštine sutra će na sednici, koja je zakazana isključivo zbog ove situacije, razrešiti Obrada Stevanovića i imenovati vršioca dužnosti direktora JKP “Čačak”.

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *